Udžbenici koje ćeš voljeti

Osnove pedikerstva su prvi strukovni udžbenici za zanimanje pedikera i pedikerke autorice Gordane Odak-Dužević. 

Želiš nas nešto pitati? Javi se.
info@osnove-pedikerstva.com

Učimo i online!

Dodaci za TEHNOLOGIJU PEDIKERSTVA

Ovdje ćeš pronaći dodatne materijale udžbenika poput galerije alata, video tutorijala pedikerskih i manikerskih postupaka, razlike najčešćih promjena na koži i noktima stopala te kartoteku spremnu za preuzimanje.

Želiš nas nešto pitati?
Pošalji nam poruku u odjeljku
kontakt.

Serija udžbenika Osnove pedikerstva 1, 2 i 3

Ne zaboravi, pedikerstvo se dijeli na 3 područja

Estetska pedikura

Estetska pedikura

Za izvedbu estetske pedikure potrebno je znanje i vještina iz osnovnih radnji za njegu stopala. To su skraćivanje i oblikovanje noktiju, otklanjanje pokožice i zadebljale kože, masaža stopala i po potrebi lakiranje noktiju.

Medicinska pedikura

Medicinska pedikura

Za izvedbu medicinske pedikure potrebno je znanje i vještina iz specifičnih radnji. To su otklanjanje ili ublažavanje neestetskih i često bolnih promjena na stopalu poput: kurjeg oka, natisaka i uraslog nokta.

Manikura

Manikerstvo

Za izvedbu manikure potrebno je znanje i vještina u oblikovanju noktiju gel tehnikom, šablonama i tipsama. Za ukrašavanje noktiju potrebno je posebno znanje iz nail arta.

Srpolika kliješta

Srpolika kliješta

Srpolika kliješta polukružno oblikuju nokat u jednom potezu. Posebno su praktična su za ljevoruke osobe.

Velika kliješta s ravno oblikovanom oštricom

Velika kliješta s ravno oblikovanom oštricom idealna su za oblikovanje pravokutnog oblika nokta.

Velika kliješta zakrivljenog sječiva

Velika kliješta zakrivljene oštrice

Velika kliješta zakrivljene oštrice najstarija su vrsta i najčešće se koriste, zbog debljine sječiva upotrebom izazivaju dodatnu bol.

Mala kliješta za pokožicu u pedikerstvu

Mala kliješta za pokožicu

Mala kliješta za pokožicu ne preporučuju se koristiti i za oblikovanje malih noktiju. Tvrdoća noktiju ih vrlo brzo zatupljuje. Zbog toga ona kasnije lošije otklanjaju pokožicu.

Mala kliješta za uglove noktiju u pedikerstvu

Mala kliješta za uglove noktiju

Mala kliješta za uglove noktiju zaobljene oštrice svojom veličinom idealna su za obradu malih noktiju, pripremu nokta za terapiju kao i za sve nokte nepravilnog oblika. Najbolje su za precizno skraćivanje noktiju.

Ravna kliješta za uglove noktiju u pedikerstvu

Ravna kliješta za uglove noktiju

Ravna kliješta za uglove noktiju svojom dužinom sječiva omogućuju detaljnu obradu bočne strane nokta, naročito palca. Uz njih nokat lako dobiva oblik kocke.

Mala kliješta za kurje oči u pedikerstvu

Mala kliješta za kurje oči

Mala kliješta za kurje oči su najnježnija vrsta kliješta u pedikerstvu. Svojom oštricom precizno otklanjaju posljednje niti kurjeg oka.

Nauči iz video tutorijala

Ovdje pogledaj kako izgleda profesionalna izvedba najčešćih pedikerskih i manikerskih postupaka. Obrati pozornost na način držanja alata. Koristiš li i ti alat na isti način? Usvoji praktično znanje premotavajući pojedine postupke i gledajući ponovno i ponovno…
Sve dok ne zapamtiš.

Važno je razlikovati

Pri analizi važno je prepoznati mogući uzrok promjene. Jedno od najčešćih dilema je razlikovanje bradavice i kurjeg oka.

Bradavica je virusna infekcija koja je zarazna. Često se pojavljuje na tabanu, nevezano na pritisak i tvrdu podlogu. Površina (tabanske) badavice je hrapava, sa jednom ili više crnih točkica u sredini.  Bradavica može, ali ne mora biti bolna. Ima oblik nepravilne kugle ispunjene nepravilnim tvorbama pa daje dojam da je hrapava. Ne smije se tretirati pedikerskom obradom.

Kurje oko je uvijek reakcija na pritisak na tkivo ispod kojeg je tvrda podloga (kost ili zglob). Nije zarazno! Površina kurjeg oka je glatka i svijetla. Kurje oko je bolno. Ima oblik obrnuto okrenutog stošca. Ispunjen je gotovo pravilnim spiralno savijenim nitima koje se protežu od najšireg dijela površine kože do vrha u blizini tvrde podloge. Tretira se i uklanja pedikerskom obradom.

Građa bradavice

Građa kurjeg oka

Baci pogled na fotografije ostalih stanja često viđenih u pedikerskom salonu.

Sve o svome radu bilježi u kartoteci

Kartoteka nije samo za zubare i doktore. Ona daje uvid u dosadašnje stanje stopala klijenta. Stvaranjem foto dokumentacije prije i poslije obrade arhiviraš svoj rad i uspjehe. Vođenjem evidencije gradiš osjećaj odgovornosti i povjerenja kod klijenta.